Search
Close this search box.
foto edukacija

Stvaranje atmosfere u fotografiji hrane

Fotografija hrane predstavlja spoj umjetnosti i kulinarske stručnosti. Svaki element, od pozadine do rasvjete, ima ključnu ulogu u kreiranju dojmljivih slika koje ne samo da privlače pažnju, već i potiču apetit. U ovom članku dublje ćemo istražiti važnost pozadine/podloge i rasvjete u stvaranju atmosfere kod fotografiranja hrane. 

Pozadina i podloga: Kreativni temelj fotografije

U kontekstu fotografiranja hrane, termini “pozadina” i “podloga” često se koriste kako bi se opisali različiti elementi koji čine okruženje ili temelj na kojem se fotografija hrane stvara. Pozadina je prostor ili površina koja se nalazi iza samog jela, dok se podloga odnosi na površinu na kojoj je postavljeno samo jelo.

Pozadine i podloge su ključni dio kompozicije koji može transformirati cjelokupni dojam fotografije. Raznovrsnost pozadina i podloga je beskrajna od neutralnih tonova poput bijele, sive ili krem. Ovi tonovi omogućuju da jelo dominira fotografijom, ističući njegove boje, teksture i oblike. Međutim, teksturirane pozadine i podloge poput grubog drveta, rustikalnog kamena ili luksuznog mramora mogu dodati slojevitost i dubinu slici, čineći je još privlačnijom.

U nastavku je par primjera pozadina/podloga i kako ih koristiti:

 • Bijela: Savršena za minimalistički stil, ističe boje i teksture jela.
 • Drvena: Dodaje toplinu i rustikalni šarm, pogodna za prirodnu temu.
 • Mramorna: Luksuzna i elegantna, idealna za sofisticirane jelovnike.
 • Tkanina s uzorkom: Može dodati teksturu i interesantne detalje.

U nastavku je još par stvari na koje trebate obratiti pažnju:

 • Tekstura: Tekstura koja je stvarna na dodir lijepo se prenosi na fotografiju. To je nešto što je teško postići na isprintanim podlogama/ pozadinama.
 • Mat: Sjajne podloge su teške za kontrolu i zahtijevaju puno editiranja. Birajte mat podloge / pozadine.
 • Raznolikost nijansi vs. jednobojnost: podloge i pozadine s mrljama ili oblicima različitih nijansi djeluju prirodnije nego čiste boje. No, jednobojne pozadine također daju posebnu dimenziju samoj fotografiji.
 • Veličina pozadina ili podloga: veličinu birajte prema sceni koju trebate postaviti. Ne želite „zgužvanu scenu“ jer vam je nedostajalo pozadine / ili podloge. Iako, ako nemate veličinu pozadine koja vam je potrebna, ovaj problem se može riješiti kod editiranja. 

Rasvjeta: Ključ za stvaranje atmosfere

Svjetlo je glavni faktor u stvaranju dojmljivih fotografija. Razumijevanje različitih vrsta rasvjete i kako ih pravilno koristiti može značajno utjecati na konačni rezultat fotografije. 

Prirodno svjetlo dolazi iz izvora kao što su sunce ili dnevna svjetlost koja prolazi kroz prozore. Ova vrsta svjetla često stvara meke sjene i nježnu rasvjetu koja ističe boje, teksture i oblike hrane na prirodan način. Prirodno svjetlo je često preferirani izbor u fotografiji hrane zbog svoje topline i autentičnosti. Iako, ljetno sunce, može biti korišteno kao direktni izvor svjetla. O tome u sljedećim odlomcima.

Kod prirodnog svjetla važno je razumjeti njegovu promjenjivost, tj. vrijeme u danu utječe na svjetlo. Od izlaska sunca, preko podneva, do zalaska sunca i svjetlo sumraka. Svjetlo je različite jačine, dolazi iz različitih smjerova i ima drugačiji osjećaj. Čak i godišnja doba donose različito svjetlo. Ako fotografirate prirodnom svjetlošću, važno je znati razliku. Kako danje, tj. prirodno svjetlo utječe na vašu fotografiju, možete isprobati s vrlo jednostavnom vježbom, a to je –  fotografiranje zdjelice voća u različito vrijeme i na različitim mjestima u vašem domu ili prostoriji u kojoj fotografirate. Kada razmišljate o vašem domu, razmislite o tome kako se svjetlo mijenja u različitim sobama. Postoje li sobe koje imaju jako svjetlo u određeno doba dana, a druge koje su tamne? Jedna od najjednostavnijih, a ipak najmoćnijih stvari koje možete učiniti je razumjeti kako se svjetlo mijenja u vašem prostoru za fotografiranje. 

Umjetno svjetlo uključuje različite izvore svjetla poput studijskih svjetala, softboxa ili blica. Ova vrsta svjetla pruža veću kontrolu nad rasvjetom i omogućuje fotografima da postignu specifične efekte ili da kreiraju određenu atmosferu u fotografiji. Umjetno svjetlo često se koristi u situacijama kada prirodno svjetlo nije dostupno ili kada je potrebna preciznija kontrola nad rasvjetom.

Bez obzira na vrstu rasvjete, važno je vaše poznavanje svjetla i kako upravljati njime. U nastavku su neke od opcija kako koristi izvor svjetla:

Difuzno svjetlo je mekano svjetlo koje se širi ravnomjerno i nema oštre sjene. Ono se postiže korištenjem difuzora koji raspršuje svjetlo i stvara nježnu rasvjetu. Difuzor se postavlja između izvora svjetla i objekta koji fotografiramo. Difuzno svjetlo je često popularan izbor u fotografiji hrane jer naglašava teksture i detalje jela na prirodan način.

Direktno svjetlo direktno svjetlo dolazi iz izvora koji nije difuziran, što rezultira oštrim sjenama i jasno definiranim kontrastima. Ova vrsta svjetla može stvoriti dramatične efekte i naglasiti oblike jela, ali može biti izazovna za kontroliranje sjena i izbjegavanje prevelikih kontrasta. 

Kombinacija svjetala: Često se koristi kombinacija različitih izvora svjetla kako bi se postigla ravnoteža i željeni efekt. Na primjer, može se koristiti prirodno svjetlo za osnovnu rasvjetu uz dodatak umjetnog svjetla za dodatno naglašavanje određenih detalja ili tekstura.

Na primjerima fotografija koristila sam isto jelo, ali u različitim scenama i s različitom vrstom rasvjete. S jednom fotografijom željela sam prikazati rustikalni, malo „moody“ ugođaj. Za pozadinu sam odabrala tkaninu koju sam malo nabrala kako bi dobila „ igru svjetla i sjene“ na samoj pozadini. Ipak, pazila sam da ne bude previše „igre“ jer bi fokus bio pomaknut s čaše na pozadinu. Podloga je „obični stol“ uz drvenu granu i malo cvijeća. Grana i cvijeće su iza same čaše, dok je čaša u fokusu. Prirodno svjetlo dolazi s desne strane pa je dio scene zaklonjen s većom pozadinom kako svjetlo ne bi „udaralo“ na cijelu scenu.

Druga fotografija je totalno suprotna, iako je subjekt fotografiranja isti. Kako imamo u čaši kombinaciju ljubičastih i krem-žućkastih nijansi odlučila sam se za kombinaciju žute i ljubičaste. Odabrala sam hamer papir, kombinirala žute i ljubičaste nijanse i stvorila i pozadinu i podlogu. Ovaj odabir boja možda nije čest kod fotografija hrane, ali meni se činio hrabar i zanimljiv. Osim ekspresivnih boja, koristila sam direktno svjetlo, što znači da je izvor svjetla bio direktno usmjeren na scenu. Scena je dobila „živahnost“, a to je bio cilj.

Kako se vama čine ovi odabiri? Što bi vi drugačije napravili? 

A što je u čaši? Idemo na receptić, kaša od heljdinih pahuljica!

Sastojci

Sastojci za kašu

 • 100 g heljdinih pahuljica
 • 200 ml vode ili bademovog mlijeka
 • ½ čajne žlice cimeta
 • Prstohvat soli
 • 2 šake borovnica (smrznutih ili svježih)

Za dodatak

 • Domaći mliječni kefir – količina po želji
 • Maslac od badema – količina po želji
 • Usitnjeni bademi – količina po želji

Priprema

 1. U lončić dodajte vodu ili mlijeko, pahuljice, cimet i sol. Sve miješajte dok se kaša ne zagrije. Po želji dodajte više vode ili mlijeka ako želite rjeđu kašu.
 2. Kada je kaša zagrijana, dodajte borovnice pa sve miješajte na laganoj vatri još par minuta.
 3. Poslužite u zdjelici pa dodajte domaći mliječni kefir ili jogurt, maslac od badema ili usitnjene bademe za hrskavost.
foto edukacija

Podijeli