Search
Close this search box.
smoothie zeleno kefir

Kako zazeleniti smoothie?

Zašto uopće pisati kako napraviti zeleni smoothie!?

Pa to je barem jednostavno! U mikser dodaš tekuću bazu, bananu, zeleno povrće, miksaš i eto! Zeleni smoothie! Istina je, smoothie je zelen. No, da li ćemo apsorbirati sve nutrijente ili suprotno, narušiti krvnu sliku i/ili crijevnu floru? Meni, kao osobi s intolerancijom na laktozu i gluten vrlo je važno odgovoriti na ova pitanja.

Smoothie sam počela raditi iz želje za brzim, osvježavajućim i zdravim desertnim obrokom. Prvo sam proučavala razne blogove, web stranice i slično ne bi li dobila motivaciju i inspiraciju kod odabira i kombinacije namirnica. Zatim sam krenula u izradu smoothie-a prema smjernicama iz tuđih recepata. S obzirom da nisam osjećala blagodati ovih zelenih kaleža zdravlja već upravo suprotno, negodovanje crijeva, shvatila sam da ipak nešto radim pogrešno. U to vrijeme sam eksperimentirala s prehranom u cilju rješavanja misterija intolerancija. Shvatila sam da jogurt nikako nije namirnica koju mogu koristiti kao tekuću bazu za smoothie pa sam počela raditi svoj domaći kefir. Iako sam uvela domaći kefir u izradu zelenih mućkalica zdravlja, moja crijeva i dalje nisu osjećala tu silinu blagodati. Potraga za rješenjem se nastavila…

Zeleno i zdravo

Tada sam često visila na blogu drage mi Anite Šupe pa sam se iznenadila kako sam previdjela ove važne informacije koje izdvajam u nastavku, a preporučam da svakako pročitajte i cijeli post Anite Šupe, Raw food i LCHF“Međutim, ne možemo sve jesti sirovo. Neke namirnice samo kuhanjem oslobađaju hranjive tvari, a neke opet moramo kuhati da bismo neutralizirali prirodne otrove koje sadrže.

Kupusasto povrće (cruciferous vegetables) kao rukola, brokula, kelj, cvjetača, kupus, repa, raštika, prokulica, rotkvica, žuta koleraba i potočarka sadrže goitrogene, kemijske supstance koje mogu blokirati proizvodnju hormona štitnjače, što znaci da mogu pridonijeti razvoju hipotireoze. Zato bi osobe koje već imaju smanjenu funkciju štitnjače trebale izbjegavati ovo povrće u sirovom stanju. Kuhanje smanjuje količinu goitrogena za 2/3. Fermentacijom se goitrogeni ne smanjuju, ali obicno se kiseli kupus jede kao dodatak u malim količinama, sto onda ne smeta ako prehrana sadrži dovoljno joda.
Zeleno lisnato povrće kao špinat, blitva, peršin, vlasac i listovi cikle sadrže oksalnu kiselinu koja može biti vrlo iritirajuća za probavni trakt. Također blokira apsorpciju željeza i kalcija u tijelu i može doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca. Oksalna kiselina se potpuno neutralizira kuhanjem, tako da je najbolje ovo povrće malo opariti ili skuhati na pari…

Povrće koje su naše mame i bake obično kuhale, a to je sve povrće koje je u sirovom stanju pretvrdo za žvakanje te oporog i neprivlačnog okusa, to povrće očito treba kuhati.

Kuhanje omekšava i razgrađuje celulozu, smanjuje količinu goitrogena i neutralizira oksalnu kiselinu. Kuhano povrće treba jesti zajedno sa zdravim masnoćama kao sto je maslac, jer to ne samo da pridonosi boljem okusu, već je potrebno i zbog vitamina topivih u mastima A, D i K2 koji omogućuju apsorpciju minerala iz povrća. Povrće koje je mekše i lakše za žvakanje i koje je privlačnog okusa možemo jesti sirovo, kao sto je razno salatno povrće, mrkve i slično.

Vođena smjernicama kako pripremiti pojedino povrće, moji zeleni smoothie-i su postali melem mom organizmu. Nadam se da će moje iskustvo pokušaja/pogrešaka biti i vama od koristi…i svakako zazelenite svoj smoothie, ali na pravi način! 🙂

Sastojci

  • 300 ml domaćeg kefira
  • 1 banana
  • 2 kiwia
  • šaka blanširanog špinata
  • čajna žlica naribanog đumbira
  • 1/2 čajne žlice cimeta

Priprema

  1. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte dok ne dobijete jednoličnu gust tekućinu.
  2. Po želji dodajte i druge, vama drage začine.

Podijeli