Search
Close this search box.
glutenfree bez glutena

Gluten? Ni u tragovima!

Svako zlo za neko dobro

Znate onu staru „Svako zlo za neko dobro!“? U mom slučaju, dobra su se samo nizala.

Počelo je s otkrićem domaćeg kefira i njegovih dobrobiti za moj organizam, a nastavilo se s otkrićem da imam celijakiju. Točnije, dermatitis herpetiformis, što je kožna manifestacija celijakije. Za detalje svakako kliknite link.

Dobro je što sam svojim probavnim i dermatološkim problemima napokon mogla dati ime, napokon sam dobila dijagnozu koju sam znala ispravno liječiti, podržati svoj organizam ispravnim odabirom namirnica i usmjeriti svoja pitanja na stručnjake, knjige, web stranice i YouTube podcaste koji su davali odgovor na moja pitanja. Gluten? Ni u tragovima!

Svaka ptica svome jatu leti

Tada sam postala član i volonter Udruge CeliVita – Život s celijakijom. Važno je kod otkrića dijagnoze imati zajednicu koja vas razumije i podržava, a informacije i nova saznanja su vam na dohvat ruke, kroz Udrugu.

Tu sam dobila sve važne informacije o celijakiji, kome se javiti u slučaju dodatnih pitanja, prijedloge recepata i savjete. Jedan od najbitnijih savjeta, s kojim su nestali moji kožni simptomi, a time i probavni, je paziti na tragove glutena. Svaku zapakiranu namirnicu sam prevrtala na naljepnicu s malim slovima kako bih pročitala sastav i uvjerila se da nema tragove glutena. Ovo se možda čini smiješno, jer, to su samo tragovi, ali ti tragovi itekako čine razliku.

Ni u tragovima

I najmanji tragovi glutena u hrani opasni su za oboljele od celijakije. Oni se mogu kriti u proizvodima koji ga uopće ne bi trebali sadržavati jer se, zbog nepoznavanja principa bezglutenske prehrane, hrana priprema i deklarira na neodgovarajući način.

Iz tog razloga je Udruga CeliVita osmislila i provodi projekt Ni u tragovima – Brigom za zdravlje osoba s celijakijom zajedno s partnerom Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Kampanja „Ni u tragovima“ upozorava proizvođače hrane, ugostitelje, same oboljele, institucije i širu javnost o važnostima tragova glutena u proizvodnji, pripremi i odabiru adekvatne hrane bez glutena za osobe s celijakijom. U cilju podizanja svjesnosti i edukacije, kampanja se provodi na nacionalnoj razini. Vjerujem da ste kampanju vidjeli na jumbo plakatima i city-light reklamama.

Izvor: Kampanja ni u tragovima

Fino i zdravo

U sklopu projekta je kreirana brošura-kuharica Fini i zdravi obroci bez glutena za vrtić i školu koja je namijenjena roditeljima predškolske i školske djece kao svakodnevna pomoć u organizaciji bezglutenske prehrane, no i kao izvor inspiracije svim oboljelima i onima koji su iz bilo kojeg razloga na prehrani bez glutena.

Kreativne i ukusne obroke osmislio je nutricionistički tim Nutriconsult d.o.o. pod vodstvom Nenada Bratkovića, mag.nutr., univ.mag.pharm., koja sadrži i tablicu preporučenih dnevnih unosa po dobnim skupinama.

Zahvalna sam što sam imala priliku sudjelovati na ovom projektu i fotografirati ova ukusna jela za brošuru-kuharicu.

Registar bezglutenskih proizvoda

A kako bi bili sigurni da namirnice koje koristite nemaju gluten, ni u tragovima, svakako konzultirajte Registrar bezglutenskih proizvoda. To je besplatan, prvi takav alat na našim prostorima, pouzdana baza nama najvrjednijih informacija, jedinih koje zapravo trebamo za uspješno liječenje. Njegova je svrha poboljšati sigurnost i kvalitetu života osoba na strogoj bezglutenskoj prehrani. Osim za oboljele od celijakije, registar je koristan alat za sve one koji se bave nabavom i pripremom bezglutenske hrane, bez obzira priprema li se u obiteljskim domovima, institucionalnim kuhinjama (vrtić, škola, bolnica…), hotelima ili restoranima. Više o samom Registru nađite na linku.

beg glutena gluten free

Podijeli