Search
Close this search box.
puttanesca

Puttanesca s bezglutenskim špagetima

Jedan od najintrigantnijih i neobičnih naziva jela u talijanskoj kuhinji je svakako “Pasta alla Puttanesca”. Ovo jelo je poznato po svojoj intenzivnoj i bogatoj kombinaciji okusa, a njegova priča ima nekoliko verzija koje dodaju još misterije njegovoj povijesti.

Priča iza imena “Puttanesca” može biti pomalo neugodna, jer se vjeruje da je jelo prvotno bilo popularno među prostitutkama u južnom dijelu Italije. Prema jednoj verziji priče, ova šarena i začinjena pasta bila je omiljeni obrok za prostitutke u Napulju, jer se pripremala brzo i jeftino iz sastojaka koji su bili lako dostupni. Druga verzija priče sugerira da naziv “puttanesca” dolazi od riječi “puttanata,” što na dijalektu Napulja znači “kaos” ili “nemir.” Ovo je zvučalo primamljivo mnogima koji su probali ovo jelo, budući da je kombinacija maslina, kapara, rajčica, i čilija često opisivana kao eksplozija okusa na tanjuru.

Pasta alla Puttanesca je jedno od onih jela koja su prepuna karaktera i okusa. Bez obzira na kontroverzno ime, ovo jelo je postalo klasik u talijanskoj kuhinji i popularno je diljem svijeta. Njegova mješavina maslina, kapara, rajčica i čilija čini ga neodoljivo ukusnim i jednostavnim za pripremu. Dakle, ako želite isprobati nešto novo i uzbudljivo, Pasta alla Puttanesca je svakako jelo koje vrijedi kušati. Uživajte u ovoj ukusnoj talijanskoj ekscentričnosti na tanjuru i zaronite u bogatstvo okusa koje će vas osvojiti svojom jedinstvenošću!

Sastojci

 • 90 g fileta inćuna u staklenci

 • 4 jušne žlice ulja iz staklenke s inćunima

 • 400 g pelata u konzervi

 • 2 češnja češnjaka

 • 2 jušne žlice kapara

 • 300 g kalamata maslina u salamuri

 • 4 lista svježeg bosiljka

 • 1 šeflja vode iz lonca u kojem se kuhaju špageti

 • 340 g bezglutenskih špageta

Priprema

 1. U dublji lonac dodajte vodu i sol. Kada voda zavrije dodajte špagete.

 2. Dok se špageti kuhaju sitno narežite ili protisnite češnjak, narežite masline na kolutiće i pelate na manje komade.

 3. U dublju i zagrijanu tavu dodajte ulje iz staklenke s inćunima pa zatim inćune. Kada se inćuni počnu „topiti“, dodajte pelate i preostali sok od rajčice iz konzerve. Sve promiješajte pa dodajte masline, kapare i češnjak.

 4. Sve promiješajte, dodajte vodu, opet promiješajte pa dodajte listove bosiljka.

 5. Špageti bi trebali biti gotovi pa ih procijedite i dodajte u tavu s ostalim sastojcima.

 6. Opet sve promiješajte i kuhajte zajedno oko 1 minutu.

 7. Poslužite toplo.

Podijeli