Search
Close this search box.
kefir

Kada djeca mogu početi piti domaći kefir?

Neki od mojih prijatelja i kolega s posla imaju djecu koja su rođena s alergijama i slabim imunitetom. Iako ja nemam djece, pitala sam se može li domaći kefir biti blagotvoran djeci, kao što je i odraslima. Krenula sam u istraživanje i pronašla zaista zanimljive informacije.

Ja nisam niti doktor niti nutricionist stoga ovaj članak ne objavjujem kao zdravstveni savjet nego kao informaciju i potencijalni smijer koji možete raspraviti s vašim doktorom ili specijalistom.

Nadam se da će informacije ovog članka biti na korist vama, a posebno vašim najmlađima.

Dobrobiti za sve

U mom ranije objavljenom članku, naglasila sam dobrobiti domaćeg kefira – bogat hranjivim tvarima, snažan izvor probiotika, bogat izvor kalcija, bjelančevina i vitamina B koji potiču imunološki sustav. Također, domaći kefir sadrži probiotike Lactobacillus kefiri i ugljikohidrat kefiran, koji štite od štetnih bakterija.

Osobe s preosjetljivim imunološkim sustavom sklonije su alergijama koje su uzrokovane upalnim odgovorima na određene namirnice ili tvari. Vjerujem da se navedeno može izbjeći jačanjem imunološkog sustava od samog početka – od djetinjstva.

Benefiti domaćeg kefira su brojne za djecu, kao i za odrasle. Također, domaći kefir ima ključnu ulogu kod zaštite i jačanja imunološkog sustava te kod pravilnog funkcioniranja mozga. Kefir može biti vrlo koristan kod ojačavanja djece kako bi se mogla “boriti” protiv svih štetnih bakterija i virusa u vrtićima, školama ili na otvorenom.

Zbog svoje velike količine korisnih probiotičkih kultura, domaći kefir će pomoći djeci da manje oboljevaju od gripe, prehlada i infekcija želuca te stoga trebaju i smanjeno korištenje antibiotika i ostalih lijekova koji mogu imati negative nuspojave.

Ukoliko su djetetu i propisani antibiotici, domaći kefir će zaštititi djetetovu crijevnu floru i pomoći mu u oporavku. Iz navedenog se može reći da su probiotičke kulture domaćeg kefira vrlo važan dio prehrane tijekom djetinjstva i adolescencije, jer će pomoći u razvoju snažnog i zdravog imunološkog sustava.

Dobrobiti

Domaći kefir je bogat vitaminima B1, B12, D i K koji su važni za zdrav fizički rast i razvoj mozga. Kefir je također osvježavajuće i ukusno piće u koje se može dodati svježe voće i med čineći ga neodoljivim smoothiem koje će svako dijete voljeti!

Dječji živčani sustav, pravilna funkcija mozga i mentalna postignuća uvelike ovise o dnevnom unosu vitamina B, koji se može dobiti u odgovarajućim količinama iz domaćeg kefira. Vitamin B12 se obično skladišti u malim količinama u našem tijelu i treba ga stalno unositi kroz hranu koja ga sadrži – domaći kefir je jedan od njegovih najzdravijih i najkvalitetnijih izvora.

B12 je neophodan za djetetovu normalnu aktivnost mozga i pomaže u proizvodnji acetilkolina koji pomaže u pamćenju i učenju. Unos vitamina B12 iz domaćeg kefira doprinijeti će proizvodnji crvenih krvnih stanica, koje nose kisik po cijelom tijelu, čime djeca nisu slaba, umorna i premršava.

Vitamin B1, poznat kao tiamin, također je uključen u razvoj acetilkolina i poboljšava pamćenje kod djece, dok se njegov nedostatak može očitovati u smanjenom apetitu, umoru i slabosti. Također, B1 jača živčani sustav, pomaže kod otpuštanja energije iz ugljikohidrata i potiče rast i tonus mišića.

Domaći kefir je odličan izvor tiamina, posebno za djecu koja jedu previše slatkiša, jer prekomjerna konzumacija šećera može iscrpiti skladištenje vitamina B1 u tijelu. Vitamin D je neophodan za rast i razvoj kostiju kod djece, jer pomaže u apsorpciji kalcija. Dijete koje pati od nedostatka vitamina D može biti izloženo većem riziku od usporenog rasta, slabih kostiju i prijeloma. Prisutnost vitamina K u dječjoj krvi je važna kako bi se osiguralo pravilno zgrušavanje krvi. Vitamin K pomaže u proizvodnji proteina koji kontroliraju koagulaciju i antikoagulaciju. Nedostatak vitamina K može prouzročiti duže krvarenje manjih posjekotina i uzrokovati da se male ozljede pretvore u velike modrice.

Domaći kefir sadrži mnogo korisnih bakterija i kvasaca, koji osiguravaju laktazu, probavni enzim koji razgrađuje laktozu tijekom procesa fermentacije i na taj način predprobavlja mlijeko. Djeca koja su intolerantna na laktozu mogu piti domaći kefir i na prazan želudac.

Prije i poslije rođenja

Na kvalitetu majčinog mlijeka velik utjecaj (uz ostale vanjske utjecaje) ima i hrana koju majka konzumira. No, činjenica koja se konstantno naglašava u istraživanjima, je važnost aktivnog probavnog mikrobioma majke. Zdrav probavni sustav nije samo uobičajena tema u prehrani dojilja, već je u velikoj mjeri važna za sve aspekte zdravlja i imuniteta, a probavni sustav ima važnu ulogu čim se dijete rodi.

Prije rođenja, crijevni mikrobiom djeteta je relativno ogoljen (povećava se broj istraživanja o razvoju mikrobioma fetusa koji navode prisutnost zdravih bakterija u plodnoj vodi, ali ne i u crijevima). Tijekom i odmah nakon poroda, crijeva novorođenčeta postaju vrlo brzo naseljena bakterijama koje djeca gutaju dok prolaze kroz rodni kanal, preko kože i kroz dojenje. Majčino mlijeko ne samo da jača kolonizaciju i sazrijevanje bakterija koje su već prisutne u crijevima, nego i donosi posebnu raznolikost bakterija. Jedan od načina na koji majke koje doje mogu pomoći svojim tijelima jest osigurati da hjihov probavni sustav bude “bogat” dobrim bakterijama prije i tijekom trudnoće – jedan od načina dobivanja probiotika iz hrane je domaći kefir.

Dnevno konzumiranje domaćeg kefira je divan način kojim ćete osigurati da djeca dobiju dovoljno dobrih bakterija kako bi njihov probavni sustav bio zaštićen. Samo jedna žlica domaćeg kefira sadrži više od 50 milijardi probiotičkih organizama.

Uživanje u fermentiranim namirnicama bogatim probioticima tijekom trudnoće može pružiti doživotne beneficije vašem djetetu:

  • Stavaranje jakog unutarnjeg ekosustava – fermentirana hrana postavlja temelje zdravog i jakog probanog sustava.
  • Osiguravanje više hranidbenih tvari – fermentacijom, hranjive tvari u hrani povećavaju se stotinu puta. Mikroflora, bogata nepasteriziranom, fermentiranom hranom, djeluje kao enzim kako bi ispravno obradila hranu, oslobađajući sve hranjive tvari koje apsorbirate. Istodobno pomaže u očuvanju tih hranjivih tvari tako da vaša krv daje najbolju moguću prehranu svakoj stanici u razvoju mozga i tijela vašeg djeteta.
  • Poboljšanje probave – mikroflora u fermentiranim namirnicama povećava bioraspoloživost svakog obroka poboljšanjem probave.
  • Smanjenje štete od šećera – Mikroflora vas štiti od štete koju šećeri često mogu uzrokovati.
  • Kontrola žudnje za hranom – Fermentirana hrana pomaže u kontroli žudnje za ugljikohidratima i osigurava kiseli okus koji trudnica intuitivno žele.
  • Pomoć kod detoksifikacije – Mikroflora će “napasti” toksine, boriti se protiv parazita i obnoviti ravnotežu kiselog/lužnatog u vašim crijevima.
  • Pomoć bebama kod probavljanja majčinog mlijeka – Majčino mlijeko je najsavršenija prirodna hrana za bebe.

Kako početi? Malim koracima!

Konzumiranje hrane bogate probioticima je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za zdravlje vašeg djeteta. Majčino mlijeko sadrži zdrave masti i bakterije, ali hrani koja se najčešće daje djeci nedostaje i jedno i drugo! Fermentirana hrana je zapravo “hrana kao lijek”. Ona potpomaže probavu, podupire imunitet i zapravo povećava nutritivni sadržaj namirnica. Posebno se preporučuje za djecu rođenu carskim rezom, djecu koje su primila antibiotike, koja imaju problema s plinovima, konstipacijom ili drugim probavnim smetnjama.

Kada djeci dajemo raznovrsnu hranu pomažemo u širenju njihovih okusnih pupoljaka, no “kiselo” je važan okus koji se obično ne daje bebama. Tradicionalno fermentirana hrana je divan način za uvođenje kiselih okusa. Mnoga djeca konzumiraju visoko prerađenu hranu koja je pretežno slatka i slana. Davanje fermentiranih namirnica djeci od rane dobi, nakon što su počele jesti krutu hranu, zapravo može smanjiti njihovu želju za slatkim.

Zanimljivo je da smo građeni više od bakterijskih stanica nego što imamo ljudskih, a dobre bakterije se razmnožavaju kada konzumiramo fermentirane namirnice. Probiotički dodaci mogu biti fantastični, ali oni nude samo nekoliko različitih bakterijskih sojeva. Fermentirane namirnice nude mnogo raznolikiji raspon dobrih bakterija i povećavaju njihovu raznolikost u vašim crijevima.

Fermentirane namirnice uvodite u prehranu djece postupno, počevši s vrlo malim količinama. Djeca mogu napraviti “kiselo” lice kada će prvi puta kušati fermentiranu namirnicu, ali vas mogu iznenaditi što će odmah tražiti još. Kiselo je samo novi okus na koji se trebaju naviknuti. To može zahtijevati nekoliko nuđenja fermentiranih namirnica vašem mališanu kako bi stekao naviku okusa. Ukoliko u početku negoduju, pokušajte djecu ponuditi s fermentiranim namirnicama za otprilike tjedan dana.

Jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti, a koji će odrediti zdravlje i dugoročne dobrobiti je osigurati pravilan razvoj i održavanja unutarnjeg ekosustava vašed djeteta. Zdrav unutarnji ekosustav je kada vaše dijete ima ispravnu ravnotežu korisne mikroflore (dobrih bakterija i blagotvorni kvasac). Mikroflora ima važnu ulogu u borbi protiv patogenih virusa, bakterija i kvasaca. Osim držanja patogena pod kontrolom, mikroflora također ima važnu ulogu u osiguravanju da dojenče probavi majčino mlijeko. Na taj način će početi napredovati i brzo dobivati na težini. Budući da je mozak dojenčeta još uvijek u velikoj mjeri u razvoju, mlijeko bogato hranjivim tvarima pomoći će hraniti mozak i utjecati na razinu inteligencije do kraja života. Dodatno, kalcij i fosfor iz majčinog mlijeka pomažu u izgradnji jakih i zdravih kostiju i zuba.

Karika koja nedostaje kod zdravlja mnoge djece koje se danas rađaju je uspostavljanje zdravog unutarnjeg ekosustava u kojem je dobra mikroflora brojnija od loše.

Kako bi imala zdrav unutarnji ekosustav, dijete ovisi o majci koja ga treba opskrbiti zdravom mikroflorom pri rođenju. Iako se to čini dovoljno lako, loša prehrana i životne navike lišili su današnje žene zdrave mikroflore koja je toliko važna za unutarnji ekosustav djeteta. Dojenčad koja nemaju obilje dobrih bakterija, započinju život s bolnim gastrointestinalnim bolovima kao što su plinovi, kolike, refluks i konstipacija te ne razvijaju potreban imunitet. Budući da se 80% imunološkog sustava nalazi u limfnom sustavu crijeva (GALT), dijeca koje u svojim crijevima ne razviju zdrav unutarnji ekosustav, imaju oslabljen imunitet te su podložne alergijama i drugim problemima.

Mnoge manje modernizirane kulture diljem svijeta već dugo znaju o prednostima fermentirane hrane i pića, a u Rusiji se domaći kefir uključuje u prehranu dojenčadi koja su navršila 6 mjeseci.

Istinita priča

Dok sam pretraživala internet kako bih pronašla što kvalitetnije i relevantne informacije, naišla sam na priču Donne Schwenk. Predstavljam vam sažetak njezine priče, ali svakako pročitajte cijeli članak i pogledajte video u nastavku:

“Imati dijete je veliki događaj. Tada se sve mijenja, a za mene je to bio događaj opsan po život. Moja treća trudnoća je bila zastrašujuća – događaji su brzo prelazili iz lošeg u gore i donijele mi bebu 7,5 tjedana ranije. Nikada nisam očekivala da će me nešto tako bolno i zastrašujuće naučiti stvarima koje danas poznajem. Znam da sam ih morala naučiti, da sam morala spoznati da sam više od bolesti koja je konzumirala mene i moju obitelj. No, ja sam željela pronaći put do ozdravljenja bez obzira na sve. U dobi od 41. godine, konačno sam otkrila tko sam. Počelo je s boljim razumijevanjem procesa rođenja i zašto sam imala toliko različita iskustva poroda s mojom djecom. Moje prvo dvoje djece nije dobivalo fermentiranu hranu sve dok nisu bila u svojim tinejdžerskim godinama. Bila su, kako sam tada mislila, tipična djeca. Upale uha i bolesti su bila norma koje se kod djece očekivala.

No, kada je moje treće dijete rođeno gotovo 7,5 tjedana ranije sa slabim imunološkim sustavom, znala sam da moram učiniti nešto da joj pomognem. Pronašla sam domaći kefir te joj počela davati žlicu u svakoj bočici, a njezin se život preporodio.

Domaći kefir je sve promijenio. Ona je napredovala, nikada nije imala upalu uha, niti je ikada išla liječniku zbog bolesti – niti jednom – a danas je sedamnaestogodišnjakinja. Kada se rodila, liječnici su mi rekli da ima slab imunološki sustav i da će se vjerojatno uvijek boriti s bolešću, ali ja vjerujem da je fermentirana hrana sve to promijenila.”

Nadam se da su vam informacije ovog članka bile korisne 🙂

Uživajte u domaćem kefiru svaki dan <3

Izvori:

Should Babies and Children Have Cultured Foods?

Kefir Health Benefits for Kids

Why probiotics are important for breastfeeding mamas + all about kefir!

Immune Boosting Super Food For Kids: Kefir

Why your baby should be eating fermented foods

How, Why, and When to Introduce Babies to Probiotics

Health benefits of kefir

What Every Woman Needs to Read If She Ever Wants to Have a Baby

Knjiga – “From kefir with love”; Whitney Wilson

Sastojci

Priprema

Podijeli