Search
Close this search box.
Mliječni kefir

Dobrobiti domaćeg kefira

Domaći kefir je puno više od pića s dobrim bakterijama. Gotovo svi članci o kefiru spominju njegove dobrobiti, a neke od njih sam i sama spomenula u prvom članku ovog bloga. Ako vas ova tema zanima detaljnije, svakako nastavite čitati 🙂

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji se dobiva uz pomoć kulture kefira ili kefirnih zrnaca. Iako se zrnca često nazivaju tibetanska ili kefirna gljiva, kefirna zrnca nisu gljive. Zrnca su po sastavu mješavina proteina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno – kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasca. Zrnca kefira se hrane mliječnim šećerom (laktozom) tj. razgrađuju mliječni šećer laktozu, a procesom fermentacije teško probavljive komponente iz mlijeka razgrađuju i predprobavljaju. Zato kefir mogu koristiti i osobe koje ne podnose laktozu. Minerali iz mlijeka, na primjer kalcij, procesom fermentacije postaju lakše biološki dostupni (organizam ih može lakše iskoristiti).

Odličan izvor probiotika

Mliječno-kisele bakterije (laktobakterije ili probiotičke bakterije) koje žive u našim crijevima igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštite organizma od raznih bolesnih stanja. Dugoročno, poremećaji crijevne flore uzrokuju poremećaje s iskorištavanjem nutrijenata, ali i kronična trovanja tvarima koje izlučuju patogene bakterije i gljivice. Kefir je probiotički (korisni mikroorganizmi) i prebiotički (sadrži tvari koje pospješuju rast korisnih mikroorganizama) napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu.

Bogatstvo B vitaminima

Domaći kefir je bogat vitaminima B. Izvrstan je izvor vitamina B7 (biotin) koji pomaže apsorpciji tijela drugih B vitamina, B1 (tiamin), B2  (riboflavin) B3  (niacin), B6 (piridoksal fosfat), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin). Za optimalno funkcioniranje našeg organizma potrebno je održavati odgovarajući unos B vitamina. Neke od funkcija B vitamina su regulacija normalne funkcija bubrega, jetre i središnjeg živčanog sustava. Zatim, B vitamini sudjeluju u stvaranju energije iz hrane, važni su za održavanje zdravog krvožilnog sustava, za zdravlje kože i kose te su ključni za sintezu DNK, tj. izgradnji svih novih stanica.

Izvor mineralnih tvari

Kefir je odličan izvor kalcija i magnezija. Fosfor (drugi po redu najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu koji sudjeluje u asimilaciji ugljikohidrata, lipida i proteina za rast i održavanje stanica te za energiju) je također zastupljen u velikim količinama u kefiru. U kefiru su također prisutni: kalij, kalcij, fosfor i magnezij, bakar, cink, željezo, mangan, kobalt i molibden.

Antibakterijska svojstva

Kefir ima antibakterijska svojstva protiv mnogih patogenih organizama. Na planinama Kavkaza znanstvenici su testirali kefir na bilo koju vrstu štetnih bakterija, ali na svoje iznenađenje nisu našli niti jednu. S obzirom da su sanitanitarni uvjeti znatno lošiji u dubljim područjima planina Kavkaza, znanstvenici su odbili vjerovati nepostojanje štetnih bakterija. Odlučili su testirati kefir te u kefirna zrnca ubrizgali bakteriju E. Coli. U roku od 24 sata E. Coli je uništena od strane dobrih bakterija iz kefira. Kefir je pokazao sposobnost i uništavanja bakterije H. pylori. Osim toga, kompleksna mikro flora kefira pokazala je sposobnost potaknuti naš imunološki sustav, odbijajući infekcije. Jer kada se domaći kefir konzumira kao piće, stvara zdravi sluzavi sloj u debelom crijevu te djeluje kao dobar medij koji podržava rast zdrave crijevne flore te koji pomaže u sprečavanju parazitskih infekcija, rak i zatvor. To znači da je kefir koristan u sprečavanju mnogih gastrointestinalnih poremećaja.

Prirodni antibiotik

Kefir kao prirodni antibiotik izlučuje zaštitna svojstva koja sprječavaju rast štetnih bakterija. Razna medicinska izvješća su pokazala da je kefir koristan u liječenju psorijaze, ekcema, alergija, migrene, gihta, reumatoidnog artritisa, kandidijaze, kolitisa i dr.

Kako kod pisanja članaka volim istražiti što više izvora, naišla sam i na članak koji za kefir zaključuje “Za kefir se zasad slobodno može reći – puno buke, malo dokaza“. No, bez obzira na stavove i iskustva drugih, članke, studije i knjige o domaćem kefiru, svatko ima mogućnost isprobati “na sebi” djelovanje domaćeg kefira i zaključiti paše li njegovom organizmu ili ne.

Ja nisam pobornik stava “ono što je dobro i prirodno, mora činiti dobro svima“. Zato, kod uvođenja novih namirnica u prehranu, potrebno je steći osobna iskustva u dijelu kako ta namirnica utječe na mene i čini li meni dobro.

Domaći kefir je meni lijek, a je li vama? To morate otkriti sami.

Izvori:

Properties and benefits of kefir

Amazing healing power of kefir

Microbiota of kefir grains

A symbiotic yeast-bacteria community with alleged healthy capabilities

Kefir – čudesan prirodni probiotik i supernamirnica

Kefir – čudesna hrana s Kavkaza

Završni rad – Kristina Kožić

Sastojci

Priprema

Podijeli