Search
Close this search box.
palenta začinsko bilje proljeće

Aromatična palenta sa svježim začinskim biljem

Bez obzira na to koristi li se prstohvat ili svežanj, svježe začinsko bilje u jela unosi divne arome i okuse. Također, smanjuju potrebu za dodatkom soli i masnoćama, a gotovo svi začini su i ljekovite biljke.

Bosiljak je poznati začin. Prvobitna domovina bosiljka je Indija i Iran, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka. Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok. Važno je istaknuti da je bosiljak znanstveno ispitana biljka i dokazano je njezino začinsko, mirisno, ali i ljekovito djelovanje. To znači da bosiljak nije samo začin jelu i ukrasna biljka, već pomaže i našem zdravlju. Trgajte ga prstima jer metalni nož oduzima bosiljku većinu najvažnijih sastojaka. Kao začin jelu dodajte ga na kraju kuhanja kako se vrijedni i ljekoviti sastojci ne bi raspali dugim kuhanjem. Uobičajen je zeleni bosiljak, ali postoje još i ljubičasti i tamni bosiljak. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s lijepim nazubljenim rubovima i može se koristiti umjesto svojih zelenih rođaka.

Timijan je biljka koju bi svi trebali imati, kako u kućnoj ljekarni, tako i u kuhinji, jer su njegova ljekovitost i hranjivost poznate od davnina. Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Timijan se odlično slaže s češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom i tako čini idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Koristi se u pripremi juha, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Posebna prednost je što mu ne smeta dugo kuhanje, te se svježi listovi timijana koriste prilikom kuhanje junetine, janjetine, divljači i gljiva.

Peršin je najpopularniji začin u svijetu. Ima delikatesni i osvježavajući okus i prekrasno lišće žarko-zelene boje, zbog čega je nezamjenjiv kao začin ili ukras za jelo. Toliko smo navikli na peršin, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva pa je grančica peršina više od ukrasa na vašem tanjuru. Peršin sadrži dvije skupine posebnih sastojaka, koji su vrlo bitni za naše zdravlje. Prva skupina sastojaka sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju myristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga skupina uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin. Osim toga, peršin je odličan izvor vitamina C, A i K.

Sastojci

 • 150 g palente
 • 500 ml vode ili povrtnog temeljca
 • prstohvat soli
 • 1 jušna žlica maslinovog ulja
 • 10 listova svježeg zelenog bosiljka
 • 10 listova svježeg ljubičastog bosiljka
 • 10 grančica timijana s listovima
 • 10 listova svježeg peršina
 • 250 ml domaćeg kefira

Priprema

 1. Zagrijte vodu / temeljac i maslinovo ulje.
 2. Dodajte palentu i i sol te miješajte dok smjesa ne postane gušća.
 3. Dodajte začinsko bilje i miješajte do željene gustoće.
 4. Poslužite uz domaći mliječni kefir i uživajte u okusima!

Podijeli