Search
Close this search box.
smoothie

Ukusni smoothie

Iako je pri kraju, svibanj je meni posebno važan jer je mjesec svjesnosti o celijakiji.

Celijakiju nazivaju i bolest s tisuću lica jer njezina manifestacija ne mora nužno biti samo probavni problemi. Kožna celijakija je takav oblik celijakije u kojoj tijelo reagira na gluten, protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži te uzrokuje karakteristične simptome poput osipa, svrbeža, plikova i crvenila na koži. Ova vrsta celijakije se obično ne ispoljava probavnim problemima nego se dijagnosticira testiranjem kože na specifične antitijela i može se liječiti jedino eliminiranjem glutena iz prehrane.

Zato je bezglutenska prehrana najučinkovitiji način za kontroliranje simptoma kožne celijakije.

Bezglutenska prehrana nije samo neophodna za osobe s kožnom celijakijom. Sve više ljudi odlučuje se za ovu vrstu prehrane iz raznih razloga. To može biti zbog netolerancije na gluten, osjećaja nadutosti, migrena, depresije, alergija ili čak kao dio zdravog načina života.

Drastična promjena na bolje je kod mene uslijedila nakon izbacivanja namirnica koje prirodno sadrže gluten i namirnice koje ga mogu sadržavati u tragovima. Uz kombinaciju s dobrim bakterijama iz domaćeg kefira, mogu reći da se osjećam zdravo…uz dijagnozu.

Moju priču kako sam otkrila domaći kefir, riješila se simptoma celijakije i započela s bloganjem, možete pročitati i poslušati u reportaži koju je snimila ekipa iz Dobro jutro Hrvatska! Samo kliknite na link, video je na kraju članka.

Svakako bih naglasila koliko je važno imati podršku i sve potrebne informacije, u trenutku kada saznate za celijakiju. Zato sam ja neizmjerno zahvalna na Udruzi CeliVita – Život s celijakijom čiji sam član i volonter. Udruga kroz projekte i aktivnosti radi na podizanje kvalitete i sigurnosti života osoba oboljelih od celijakije, kao i osoba s alergijom na brašno i stanjima povezanim s osjetljivošću na gluten. Jedan od projekata je izrada Registra bezglutenskih proizvoda, prvi takav Registar koji obuhvaća popis proizvoda zajamčeno sigurnih za oboljele. Tu bih naglasila da je Registar, osim oboljelima od celijakije, koristan alat i za sve uključene u nabavu i pripremu hrane bez glutena, neovisno o tome priprema li se u obiteljskim domovima, institucionalnim kuhinjama (vrtiću, školi, bolnici itd.) ili ugostiteljstvu. Informacije o proizvodima su digitalne, provjerene, slikovne i opisne te lako pretražive prema više kriterija. Ako ste u nedoumici je li pojedina namirnica bez glutena, kliknite na Registar i budite 100% sigurni.

A kako bi podržali našu probavu i opskrbili je s dobrim bakterijama, tu je domaći kefir. Koje su njegove dobrobiti i što je uopće kefir pročitajte u članku i Malom vodiču za mliječni kefir.

U nastavku je jednostavan način kako od mliječnog kefira napraviti slasni smoothie, a u knjižici na linku pod nazivom „25 dana smoothieja“ pronađite još 25 smoothie recepata za dodatnu inspiraciju.

Sastojci

  • 400 ml mliječnog kefira

  • 1 banana

  • 1 šaka jagoda

  • 10 listova bosiljka

  • ½ čajne žlice naribanog đumbira

Priprema

  1. Sve izblendajte i uživajte u okusima!
  2. Ako vam smoothie nije dovoljno sladak, uvijek možete dodati još jednu bananu i malo više kefira (do željene) gustoće, malo meda ili ubaciti nekoliko datulja.
  3. Ali mislim da će vam se svidjeti i bez ekstra „slatkih“ dodataka.
smoothiekefir

Podijeli