Search
Close this search box.
tiramisu

Tiramisu sa sirom od kefira

Domaći mliječni kefir je puno više od pića s dobrim bakterijama.

Gotovo svi članci o kefiru spominju njegove dobrobiti, a neke od njih sam i spomenula u prvom članku mog bloga. U PDF knjižici Mali vodič za mliječni kefir možete pronaći odgovore na pitanja o domaćem mliječnom kefiru, informacije o izradi kefira i par novih recepata, koje nisam ranije objavljivala.

Jedan od načina kako koristiti mliječni kefir, a čija me izrada posebno veseli, je sir. U IG videu sam pokazala kako ja radim sir od kefira. Kefirko teglice vam nisu potrebne, ali uvelike olakšavaju posao. Ukoliko ih nemate, dovoljno je cjedilo i gaza, te posuda u koju će se cijediti sirutka dok će u cjediljci ostati sir.

Ja volim sir kremaste teksture pa kefir ostavljam da se cijedi u teglici (u frižideru) do 4 dana. Odličan je za izradu kremastih slatkih i slanih namaza, a ovaj put je sir bio glavna zvijezda u mom Tiramisu desertu. Iako se Tiramisu prema originalnom receptu radi s više sastojaka, ja sam ga prilagodila svom okusu uz minimalni dodatka šećera. Jer, bezglutenske piškote su same po sebi slatke.

Sastojci

  • 300 g sira od mliječnog kefira
  • 200 g piškota bez glutena
  • 200 ml kave (radila sam tursku i procijedila kako bih uklonila talog kave)
  • čajna žlica ekstrakta vanilije
  • kakao za posipanje

Priprema

  1. Sir vilicom izradite u kremastu smjesu. Ako vam nedostaje šećera dodajte malo meda.
  2. Skuhajte kavu pa je procijedite kako bi uklonili talog, pustite da se malo ohladi pa dodajte ekstrakt vanilije.
  3. Piškote umačite u kavu s vanilijom pa slažite na dno čaše ili zdjelice. Po njima rasporedite sir, pa po siru piškote koje ste prethodno namočili u kavu s vanilijom. Dodajte sir i posipajte s kakaom.
  4. Punite tako čaše ili teglice dok ne potrošite sav sir i piškote!

Podijeli