Search
Close this search box.
piletina voće

Pečeno pile s nektarinama

Pečeno pile s nektarinama, sočan gurmanski zalogaj. Ljeto nam donosi divan izbor voćki, a nektarine odlično pašu uz Perutnina Ptuj Međimursko pile. Naglasila bih da meso peradi sadrži vitamine skupine B koji sprečavaju pojavu mnogih bolesti i brinu za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma te sadrži brojne mineralne tvari koje tijelo ne proizvodi i zato ih moramo unositi uravnoteženom prehranom. Bjelančevine su potrebne za obnovu i rast stanica u našem tijelu. Kao zdravi izvor bjelančevina stručnjaci preporučuju upravo meso peradi.

Masti su našem tijelu nužno potrebne za energiju, ali i zato jer otapanjem aktiviraju vitamine koji su neophodni za oči, kosti, kožu i mozak. Esencijalne masne kiseline djeluju i kao antioksidanti, pomažu crvenim krvnim stanicama u transportu kisika, pridonose normalnom funkcioniranju bubrega, štite mišićno tkivo od propadanja, pozitivno utječu na brzinu metabolizma…..a možemo ih pronaći u mesu peradi.

Kako bi vaši okusni pupoljci potpuno uživali, dodajte čašicu Florijanović Škrleta Mons Claudius. Uz naziv škrlet ova sorta, nosi i brojne sinonime poput ovnek žuti, ovnek slatki, škrlet tusti, škrtec itd. Ime škrlet potječe od njemačke riječi scharlach (šarlah) jer se na bobama grožđa u punoj zrelosti na sunčanoj strani javljaju ljubičasto-crvenkaste pjegice pa grozd izgleda kao osut šarlahom! Sinonim ovnek žuti nastao je jer grozd podsjeća na glavu ovna s rogovima postrance.

Sastojci

 • 1 Međimursko pile Perutnina Ptuj
 • 4 nektarine (trebaju biti malo tvrđe)
 • 3 grančice ružmarina
 • 2 prstohvata soli
 • 2 prstohvata mljevenog papra
 • 3 jušne žlice maslinovog ulja
 • 200 ml temeljca (pilećeg ili povrtnog)

Priprema

 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
 2. Cijelo pile premažite uljem, posolite i popaprite.
 3. U lonac dodajte temeljac, zatim pile oko kojeg rasporedite grančice ružmarina.
 4. Poklopite lonac s poklopcem ili s aluminijskom folijom koju ćete dobro učvrstiti oko rubova. Folija ne bi trebala doticati pile. Tako zatvoreno pile pecite u pećnici oko 1,5h.
 5. Nakon 1,5h otklopite lonac ili uklonite foliju te oko pileta dodajte nektarine narezane na četvrtine.
 6. Pecite sve još 20 minuta kako bi pile dobilo zlatnožutu boju, a nektarine ne bi postale premekane.
 7. Poslužite toplo i uživajte u okusima.
pile voće ručak

Podijeli