Search
Close this search box.
kefir šećer

Koji je šećer najbolji za izradu vodenog kefira?

Vodeni kefir je probiotički napitak napravljen od kefirnih zrnaca za vodeni kefir koja su, kao i zrnca za mliječni kefir, simbioza dobrih bakterija i kvasca. Vodeni kefir nastaje fermentacijom šećera i zrnaca vodenog kefira u vodi.

Više o dobrobitima vodenog kefira pronađite na poveznici, a ovdje ću detaljnije opisati koje šećere odabrati kod izrade vodenog kefira.

Važno je promatrati zrnca i sam vodeni kefir jer će vam oni pokazati da li im odgovaraju sastojci koje koristite. Na primjer, ukoliko primjetite sluzavost u vodenom kefiru ili oko zrnaca, postoji mogućnost da voda koju koristite nije pogodna za vodeni kefir. Zatim, ukoliko primjetite da zrnca nisu aktivna (ne rastu, ne razmnožavaju se niti se vide mjehurići) postoji mogućnost da zrnca trebaju dodatak minerala ili drugu vrstu šećera.

Kada birate šećer ili zaslađivač za pravljenje vodenog kefira, uvijek pročitajte etiketu. Ponekad šećeri mogu sadržavati aditive ili druge sastojke koji mogu naštetiti zrncima vodenog kefira. Također, pripazite na tragove glutena, posebno ako imate celijakiju. Zašto? U šećeru? Jel da!? Totalno ludo!! Ali, nažalost, šećer može biti kontaminiran glutenom.

Različite vrste šećera i njihov utjecaj na zrnca za vodeni kefir

Svaka vrsta šećera različita je po svojoj strukturi i sadržaju minerala te ima jedinstven utjecaj na kefirna zrnca što dovodi do različitih okusa vodenog kefira:

Rafinirani bijeli šećer – čisto bijeli, bez minerala – čini slatki vodeni kefir.

Organski šećer od šećerne trske – manje rafiniran od bijelog šećera s vrlo niskim udjelom minerala – čini slatki vodeni kefir.

Turbinado ili sirovi šećer – šećer koji nije prošao kemijske procese odvajanja melase; nešto manje rafiniran od šećerne trske sa srednjim udjelom minerala – čini vodeni kefir koji je manje slađi od bijelog šećera ili šećera šećerne trske.

Rapadura ili sukanat – sok od šećerne trske koji je prešan i osušen; visok udio minerala – čini vodeni kefir jačeg okusa.

Smeđi šećer – bijeli šećer s dodatkom melase s visokim udjelom minerala – čini vodeni kefir jačeg okusa.

Šećer kokosove palme – šećer izvađen i osušen iz kokosovih palmi s vrlo visokim udjelom minerala – obično je previše bogat za vodeni kefir i može oštetiti vodene kefirna zrnca.

Koristite samo u malim količinama u kombinaciji sa šećerom šećerne trskom.

Javorov šećer ili sirup – napravljen od soka stabla javorovog šećera – peviše za vodeni kefir te može oštetiti zrnca. Koristite samo u malim količinama u kombinaciji sa šećerrim šećerne trske.

Melasa – vrlo visok udio minerala – sama upotreba melase može biti štetna za zrnca. Koristite ½ čajne žličice kao mineralni dodatak.

Voćni sok – neki koriste pravi organski sok jer ima prirodne šećere. U tom slučaju kefir može imati različito vrijeme fermentacije ovisno o slatkoći ploda.

Sušeno voće – daje zncima dohranu mineralima i odličan okus. Sušeno voće je posebno korisno ako koristite samo bijeli šećer. Kod odabira suhog voća treba paziti na kvalitetu suhog voća, a najbolje je koristiti prirodno sušeno voće.

Izbjegavajte sušeno voće s aditivima i sumpornim dioksidom, konzervans koji se dodaje mnogim sušenim plodovima, koji može naštetiti zrncima.

Med – prirodni šećer s visokim udjelom minerala – sirovi med ima svoje bakterije koje se mogu “natjecati” s bakterijama u vodenim kefirnim zrncima; neki med može biti kontaminiran kukuruznim sirupom s visokim sadržajem fruktoze. Ne preporučljiv za izradu vodenog kefira.

Agava, stevija, monaško voće, splenda (nadomjestak šećera) – budući da ti zaslađivači ne daju hranu potrebnu zrncima za vodeni kefir, nije preporučljivo njihovo korištenje za izradu vodenog kefira.

Šećeri mog izbora

Za izradu vodenog kefira koristim organski šećer od repe i nerafinirani šećer od trske. Također, povremeno dodajem sušeno voće (smokve ili datulje) u slučaju kada duže vrijeme koristim organski šećer od repe.
Ljepota, a i uzbuđenje kod izrade vodenog kefira i fermentacije je da se njegov okus mijenja ovisno o odabranom zaslađivaču, vremenu fermentacije i temperaturi na kojoj fermentirate vodeni kefir.

Moja bi preporuka bila – eksperimentirajte i uživajte!

Izvori:

Choosing ingredients for making water kefir

Blog post: how changing the type of sugar & water kefir improved flavor & carbonation

Sugar: The Full Scoop

Making Water Kefir – Part 1

How to Make Authentic Water Kefir

Sastojci

Priprema

šećer kefir fermentacija

Podijeli