Search
Close this search box.
mliječni kefir zrnca

Kako napraviti domaći kefir

Dopuna članka na dan 4.12.2020. Članak sam pisala dok još nisam imala Kefirko posudice za izradu domaćeg kefira. Omjer zrnaca i mlijeka je isti kao u članku, ali sada koristim Kefirko posudicu. Detalje kako koristiti Kefirko posudicu nađite na lnstagram objavi. Za sva kefirna pitanja, tu sam!

Također, više detalja o mliječnom kefiru pronađite u Malom vodiču za mliječni kefir.

Kefiroljubac vam je poklonio kefirna zrnca! I što sad? Prvo, nemojte brinuti. Pravljenje domaćeg kefira je vrlo jednostavno! Drugo, to je zaista pravi znak ljubavi. 🙂

Iz ciklusa u ciklus ćete imati sve više kefirnih zrnaca koje možete pokloniti, doliti više mlijeka za pravljenje više kefira, zamrznuti kako bi imate rezervu ili dodati u smoothie / chia puding za dodatne probiotike.

Procijeđeni domaći kefir možete odmah konzumirati. Odličan je kao samostalan napitak uz obrok ili s lanenim, chia sjemenkama ili kokosovim ljuskicama. Ukoliko volite proteinske shake-ove, smoothie napitke ili chia pudinge, domaći kefir koristite kao tekuću bazu umjesto jogurta, vode ili mlijeka. 

Inspiraciju potražite i na kefirolicious.com!

Uživajte uz vaš domaći kefir!

Sastojci

Sve što vam treba za pravljenje domaćeg kefira su:

 • kefirna zrnca (količina – jedna jušna žlica)
 • 750 ml svježeg mlijeka (kravlje ili kozje)
 • cjediljka (plastična ili od nehrđajućeg metala)
 • staklena teglica za pravljenje kefira
 • staklena boca ili teglica za procijeđeni kefir
 • žlica (plastična, drvena ili od nehrđajućeg metala)

Priprema

 1. PRVI KORAK:
  U staklenu teglicu dodajte 750 ml svježeg mlijeka i kefirna zrnca.
  Poklopac staklenke samo naslonite na staklenku (bitno je da staklenka nije potpuno zatvorena) te ostavite 1 do 2 dana na sobnoj temperaturi, ovisno kakav okus kefira želite.
  Za blaži okus kefira – jedan dan, a za jači i kiseliji okus dva dana.
  Brzina fermentacije ovisi o količini zrnaca (omjeru zrnaca i mlijeka) te temperaturi prostorije u kojoj se staklenka nalazi.
 2. DRUGI KORAK:
  Gotov kefir prvo promiješajte kako bi ga lakše procijedili.
  Zatim ga procijedite kako bi odvojili kefir od zrnaca. Kefir prelijte u staklenu bocu ili drugu staklenku i čuvajte u frižideru do sedam dana.
 3. TREĆI KORAK:
  Kefirna zrnca vratite u teglicu za pravljenje kefira, dolijte svježe mlijeko i spremni ste za novi ciklus pravljenja domaćeg kefira.
mliječni kefir

Podijeli