Search
Close this search box.
Benefiti i okusi druge fermentacije

Druga fermentacija domaćeg kefira

Možda se pitate, zašto uopće druga fermentacija? Zar prva nije dovoljna? Odgovore na ovo i ostala pitanja donosim vam u suradnji s Kefirko.

Prvo, mali podsjetnik!

Nakon što smo dodali kefirna zrnca u mlijeko i ostavili na sobnoj temperaturi minimalno 24 sata, procesom fermentacije nastaje kefir – ovaj proces se naziva PRVA FERMENTACIJA.

Ukoliko želite detaljniji opis Kako napraviti domaći kefir, samo kliknite na link.

Nakon što ste procijedili kefir i izdvojili zrnca, kefir uspite u staklenu posudu i ostavite na sobnoj temperaturi 6 do 24 sata – ovaj proces se naziva DRUGA FERMENTACIJA.

Za drugu fermentaciju izaberite staklenu posudu s poklopcem – ja za drugu fermentaciju koristim Kefirko posudu. Odlična je i lako se koristi, pogotovo jer na poklopcu ima manji otvor za izlijevanje. Poklopac hermetički zatvara posudu pa je možete nositi bez straha od prolijevanja kefira po svemu važnom u vašoj torbi ili ruksaku:)

Jednostavno rečeno, druga fermentacija počinje kada procijeđeni kefir ostavite na sobnoj temperaturi kroz određeno vrijeme.

Što je “Određeno vrijeme”?

Koliko ćete pustiti da kefir fermentira u drugoj fermentaciji ovisi o vašim preferencijama okusa. Također, možete slobodno isprobati kefir dok je u procesu druge fermentacije kako bi odrediti koji je vaš najdraži okus kefira.

Razdoblje druge fermentacije može trajati od 6 do 24 sata ili više / manje od navedenog. Uvjeti vašeg stana (je li hladnije ili toplije) također mogu utjecati na proces druge fermentacije.

Zašto druga fermentacija?

Ukoliko volite kefir s manje kiselkastim okusom, druga fermentacija je rješenje za vas. Osim okusa, druga fermentacija dodatno smanjuje udio laktoze u kefiru te povećava nutrijente i probiotičke bakterije.

Dodatno, druga fermentacija vam daje mogućnost dodavanje okusa u vaš kefir.

O kakvim se okusima radi i još više o benefitima druge fermentacije pročitajte u mom članku na Kefirko blogu 🙂

Izvori:

Milk Kefir

Sastojci

Priprema

Podijeli