Search
Close this search box.
kefir fermentacija

Dobrobiti domaćeg vodenog kefira


Puno prije nego što sam saznala da imam celijakiju, uživala sam u dobrobitima domaćeg mliječnog kefira. Ali što je s vodenim kefirom? Je li i on blagotvoran poput „običnog“ mliječnog kefira? Moj organizam kaže da!

Vodeni kefir je probiotički napitak napravljen od kefirnih zrnaca za vodeni kefir koja su, kao i zrnca za mliječni kefir, simbioza dobrih bakterija i kvasca. Vodeni kefir se tradicionalno konzumira stoljećima. Priča o podrijetlu kefirnih zrnaca za vodeni kefir potječe iz Meksika, gdje su vodena kefirna zrnca “tibicos” skupljena iz kaktusa bodljikave kruške i kasnije korištena za stvaranje ukusnog slatkasto-mjehuričastog pića koji danas nazivamo vodeni kefir. Vodeni kefir se pije u cijelom svijetu, a neki od naziva su japanski vodeni kristali, Graines Vivantes (francuski), Aqua Gems, Kefir di Frutta (talijanski), Ginger Beer Plant i Bebees.

Pun dobrih bakterija

Za razliku od mliječnog kefira, koji nastaje fermentacijom kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka i zrnaca, vodeni kefir nastaje fermentacijom šećera koji smo dodali u vodu i zrnaca vodenog kefira. Vodeni kefir je pun probiotika, tj. dobrih bakterija koje se također nalaze i u našim crijevima i koje imaju glavnu ulogu u gotovo svakom aspektu našeg zdravlja – od prevencije raka do imunološke funkcije i šire. Dobre bakterije i kvasci iz domaćeg kefira mogu pomoći kod probavih tegoba, upalnih bolesti crijeva i sindroma iritabilnog crijeva. Više informacija o dobrim bakterijama pročitajte u mom članku.

Potiče imunitet

Zahvaljujući visokoj koncentraciji dobrih bakterija, dodavanje vodenog kefira u svakodnevnu prehranu daje našem imunološkom sustavu snažan dodatni poticaj. Vodeni kefir može pomoći kod smanjenja upalnih procesa i promijeniti razinu imunoloških stanica kako bi se poboljšala imunološka funkcija. Zbog svog probiotičkog sadržaja može pomoći i u smanjenju rizika od određenih infekcija.

Prikladan za vegane

Kao što sam ranije spomenula, kefir se pravi s kravljim ili kozjim mlijekom u kombinaciji s kefirnim zrncima. S obzirom da se kod pravljenja vodenog kefira koristi voda u koju dodajemo šećer, to je dobra opcija za sve koji izbjegavaju mliječne proizvode, bilo zbog zdravstvenih razloga, prehrambenih ograničenja ili osobnih razloga. Također, procesom fermentacije kefir postaje izvrstan izvor vitamina B12, a bogat je vitaminima B1 i B6.

Detoksikacija i pomlađivanje

Probiotici iz kefira uklanjaju toksine iz tijela i krvi pa se može primjetiti da koža postaje zdravija i blistavija. Starenje i bolesti vezane uz starost snažno su povezane s oštećenjima od oksidativnog stresa, što znači da probiotici iz domaćeg kefira mogu pomoći u sprječavanju niza bolesti povezanih sa starenjem – poput raka ili demencije čime pomažu kod produljenja životnog vijeka.  

Jednostavan za napraviti

Vodeni kefir pravi se od vode, šećera i kefirnih zrnaca (za vodeni kefir).

Za pravljenje vodenog i mliječnog kefira koristim Kefirko staklene posudice.

Kefirko posudice su dizajnirane staklene posude za lakše pravljenje kefira kod kuće. Jednostavno stavite zrnca vodenog kefira u staklenku, dodajte zaslađenu vodu i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi. Nakon 24 do 48 sati dobit ćete svježi domaći vodeni kefir punog probiotika.

U svoj vodeni kefir možete dodati neke nove okuse – možete izblendati 2 mandarine i đumbir te ih dodati u svoj vodeni kefir ili izblendati limetu, đumbir i kurkumu s malo meda.

Uživajte u okusima!

Izvori:

What Is Water Kefir? Benefits, Uses and Recipe

Water Kefir FAQ

What Is Kefir and It’s 16 Health Benefits? Better Than Yogurt!

Health Benefits of Water Kefir

What is Water Kefir

What is Water Kefir? – FAQ

Kefirko

Sastojci

Priprema

kerif fermentacija

Podijeli