Search
Close this search box.
dobre bakterije probava kefir

Dobre bakterije

Bakterije često prati loša reputacija, ali to baš i nije opravdano. Zapravo, mnoge bakterije su vrlo važne za sva živa bića!

Bakterije su se prilagodile svim dijelovima svijeta i naučile živjeti u svakoj klimi, od najtoplije do najhladnije, bez obzira na težinu uvjeta te iz tog razloga nemaju problem živjeti i u našem organizmu:)

Naša tijela imaju preko 40 trilijuna bakterija, a većina ih je u našim crijevima; oko 700 različitih vrsta bakterija živi samo u našim crijevima. Bakterije iz crijeva nazivamo crijevna mikrobiota i vrlo su važna za naše zdravlje.

Ali kako bakterije pomažu kod očuvanja našeg zdravlja?

Uz malu pomoć dobrih bakterija

Naš je organizam pun dobrih bakterija i probiotika (živih bakterija i kvasaca) koje pomažu održavanju zdravlja naših crijeva. Probiotici se nazivaju i funkcionalnom hranom, što znači da imaju aktivno biološko djelovanje, koje pomaže očuvanju zdravlja i utječe na pojedine tjelesne funkcije. Najpoznatije probiotičke bakterije su bakterije mliječne kiseline (Lactobacillus) i bifidobakterije. Bakterije mliječne kiseline već se dugo koriste u prehrambenoj industriji u procesima fermentacije (i također u proizvodnji kefira).

Kada smo bolesni, dobre probiotičke bakterije koje normalno žive u našim crijevima mogu biti oštećene ili uništene u borbi za naš oporavak.

Kada jedemo probioticima bogatu hranu pomažemo našem organizmu da dobije punu zaštitu. Zanimljivo je i da riječ “probiotik” znači “za život”.

Znanstvenici su otkrili da probiotici:

 • uništavaju loše bakterije
 • razgrađuju štetne toksine od bakterija
 • usporavaju rast stanice koje rastu izvan kontrole
 • sudjeluju u stvaranju vitamina poput vitamina B12 i vitamina K
 • stimuliraju naš imunološki sustav
 • pomažu kod probave hrane i
 • štite od alergija,

Također, bakterije u našim crijevima  pomažu kod apsorpcije hranjivih tvari iz hrane koju jedemo i odbacujemo one tvari koje nam nisu od koristi.

Možemo reći da bakterije „rade u našim crijevima“ jer ponekad možemo osjetiti miris (smrad 🙂 plina koji proizvode. Plin koji se nakuplja u našim crijevima je otpadni proizvod bakterija koje rade na varenju naše hrane. Kada ima previše plina u našim crijevima, on bježi iz našeg tijela kao flatus, tj. vjetrovi.

Ako jedemo određenu vrstu hrane, poput graha, bakterije stvaraju više plina. Plin može postati vrlo smrdljiv ako jedemo mnogo prerađene hrane ili ako dovoljno ne sažvačemo hranu prije nego je progutamo.

Kako poboljšati naše bakterije?

Kako do dobrih bakterija? Pa, najlakši način je jesti probioticima bogatu hranu! Postoje stotine vrsta bakterija u našim crijevima i svaka vrsta ima različitu ulogu u našem zdravlju i zahtijeva različite hranjive tvari za rast. Raznolika mikrobiota smatra se zdravom jer ako imamo više vrsta dobrih bakterija, to je veći broj zdravstvenih koristi koje nam mogu pružiti. Raznovrsna prehrana može dovesti do raznovrsne mikrobiote.

Fermentirana hrana, kao što je domaći kefir, može koristiti mikrobioti povećavajući njezinu funkciju i smanjujući brojnost bakterija koje uzrokuju bolesti u crijevima.

Važno je jesti hranu bogatu prebioticima. Prebiotici su uglavnom vlakna ili složeni ugljikohidrati koji se ne mogu probaviti u ljudskim stanicama, ali ih probiotici razgrađuju i koriste za hranu.

Ukusno i dobro za našu probavu

Zdravi obroci ne moraju biti dosadni i neukusni. Odlučila sam ne dopustiti celijakiji da me lišava ukusnih zalogaja i počela sam praviti slasne obroke od domaćeg kefira. Ovo je moja omiljena hrskava lažna „corn flakes“ zdjela.

Izvori:

Microbe magic

Improve gut bacteria

Sastojci

 • 1 banana narezana na kolutiće
 • šaka borovnica
 • 1/2 jabuke narezane na manje komade
 • 1 jušna žlica namaza od lješnjaka
 • 1 jušna žlica namaza od badema
 • 1/2 čajne žlice cimeta
 • 5 oraha
 • 5 badema
 • 2 kockice tamne čokolade

Priprema

 1. Svo voće pomiješajte u zdjeli.
 2. Dodajte 200 ml domaćeg kefira, zatim namaze od orašida i cimet.
 3. Sitno narežite orahe, bademe i čokoladu pa sve dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima.
 4. Promiješajte i guštajte u hrskavom i ukusnom zalogaju.
smoothie kefir doručak

Podijeli